Erdei tűzgyújtás szabályai

2014.05.30 16:02

 

A jóidő beköszöntével egyre többen indulnak kirándulni. Egy jó erdei túrából nem hiányozhat a szalonnasütés vegy bográcsozás sem. Azonban az önfeledt szórakozás pillanataiban sem feledkezhetünk meg néhány fontos szabályról:

 

·         Statisztikák szerint a hazai erdőtüzek 99%-át emberi gondatlanság vagy szándékosság okozza.

 

·         Az erdőtüzek komoly anyagi kárt okoznak, emellett elpusztíthatják a védett élőlényeket és azok élőhelyét, egyes esetekben pedig emberi életet is veszélyeztethetnek

·         Ezen a területem a megelőzésen van a hangsúly, hiszen a lángok fellobbanása után már csak a kármentés marad. Ezért nagyon fontos ismerni és betartani a tűzgyújtáshoz kapcsolódó írott és íratlan szabályokat.

 

·         Erdőterületen kizárólag az erre kijelölt helyeken rakjunk tüzet. A kiépített tűzrakóhelyek környékén általában padokat, asztalokat, hulladékgyűjtőt, esetenként esőbeállót is találunk. Aki a kijelölt tűzrakóhelyeken kívül gyújt tüzet, az szabálysértést követ el és bírságra számíthat.

 

·         Tűzgyújtási tilalom esetén tilos az erdőben és annak 200 méteres körzetében tüzet gyújtani. Fontos tudni, hogy a tilalom vonatkozik a kijelölt tűzrakóhelyekre is. Az országos tilalmat a földművelési miniszter rendeli el, de indokolt esetben egy-egy térségre vonatkozóan az erdőgazdálkodó is korlátozhatja a tűzgyújtást. A tilalom tényéről hivatalos közleményekből és a sajtóból lehet tájékozódni, de az adott területet kezelő erdészet is szívesen ad információt az esetleges korlátozásokról. A tilalom minden esetben visszavonásig érvényes.

·          Tűzrakáshoz az erdőterületen található hullott, száraz faanyagot használhatjuk. Ne törjünk le ágakat, és semmi esetre se vágjunk ki élő fát! 

 

·          A bográcsozás, szalonnasütés közben keletkezett hulladék egy részét elégethetjük a tábortűzben. Ne égessünk azonban műanyagot vagy fém tárgyakat, mivel ezekből a környezetre veszélyes égéstermékek szabadulnak fel, ráadásul nem égnek el teljesen, és programunk után másnak kell eltakarítani a maradványokat a helyszínről.

 

·          Távozás előtt biztonságosan oltsuk el a tüzet! Hagyjuk a tüzet leégni, majd legjobb, ha a parazsat vízzel lelocsoljuk. Ha nincs elegendő víz a közelben, akkor földdel, kővel fedjük le a parazsat. A még égő, füstölő tüzet semmi esetre se hagyjuk el!

 

·           Szeles, száraz időben különösen ügyeljünk a tűzrakásra és a megfelelő eloltásra.

Mindezen szabályok betartásával együtt a tábortüzek mellett felejthetetlen élményeket szerezhetünk. Ügyeljünk rá, hogy a tűzgyújtás mindenki számára pozitív élmény maradjon