Applikáció a veszélyes anyagok kárelhárításához

2014.07.29 15:29

Applikáció a veszélyes anyagok kárelhárításához

Android operációs rendszeren is elérhető a magyar fejlesztésű döntéstámogató szoftver.

A veszélyes anyagok szállítása során bekövetkezett baleseteknél alapvető fontosságú, hogy a kárelhárításban résztvevők késlekedés nélkül információhoz jussanak az adott vegyületek tulajdonságairól, a védekezés és beavatkozás módjáról. 

Noskó Zsolt tűzoltóként, illetve a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem hallgatójaként még 2007-ben állt neki egy mobiltelefonokon futó döntéstámogató szoftver fejlesztésének. A program az akkor legelterjedtebb Java alapú, úgynevezett MIDP 2 szabványú mobiltelefonokon futott, és Magyarországon, valamint a környező országok szakmai konferenciáin nagy sikert aratott. Az ingyenes alkalmazást mintegy négyezren töltötték le és használták.

                                                                 

Az okostelefonok és a táblagépek világában ma már az Android és az iOS operációs rendszer került előtérbe. Noskó Zsoltnak a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Kritikus infrastruktúra védelmi kutatások projektjén belül (TÁMOP-4.2.1.B-11/2/KMR-2011-0001) Komjáthy László (PhD) közreműködésével sikerült újraalkotnia Androidra és iOS-re a programot. Előbbi UN Szám Android Pro elnevezéssel jelképes áron már letölthető a Google Play kínálatából.

 

Ahol még EDR sincs

A szoftver működéséhez továbbra sem szükséges mobilhálózat, internetkapcsolat, az adatbázis a készüléken tárolódik. Így alkalmazható pincében, alagútban, vagy éppen olyan helyen, ahol lefedettség, árnyékolás hiányában EDR-rel nem tudják a tűzoltók a műveletirányítási központjukat elérni.

Újdonság, hogy nem csupán UN szám, vagy veszélyt jelölő (Kemler) szám alapján kereshetünk, az applikáció az Egyesült Államok Nemzeti Tűzmegelőzési Szövetsége (NFPA) által kidolgozott veszélyességi jelölés, - az NFPA 704-s szabványként ismert - tűzgyémánt elemzését is lehetővé teszi. Töredékes UN szám esetén (ha például a baleset következtében nem látható teljesen), vagy ismeretlen anyagnál az egyes tulajdonságok és veszélyek alapján, vagy az anyag nevének töredékével is szűkíthetők az adatok.

A program hamarosan iOS-re, valamint angol és szlovák nyelven is elérhető lesz. 

Forrás: Lánglovagok.hu